Форум Великої Олександрівки

Теми для публікацій та розмов


Спорт
6 червня 2008 (адміністратор)

Воїни-інтернаціоналісти
6 червня 2008 (адміністратор)

Оздоровлення
6 червня 2008 (адміністратор)

Охорона здоров’я
6 червня 2008 (адміністратор)

Галузь освіти
6 червня 2008 (адміністратор)

Дивитись всі теми смт

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 213.160.137.166 Тема: Охорона здоров’я
За роки молодої радянської влади медичне обслуговування щороку покращувалося. Так у 1932 р. в лікарні нараховувалось 25 ліжок, до 1940 р. їх кількість зросла до 40. Побудовано амбулаторію з дитячо-жіночою консультацією, в якій працювали лікар і медсестра.
Персонал лікарні складався з лікаря, 4 середніх медичних працівни-ків та 8 чоловік обслуговуючого персоналу. В 1939 році в лікарні працювало вже 2 лікарі, 5 чоловік з середньою медичною освітою та 8 чоловік обслуги.
В довоєнні року велика увага приділялась дітям. У райцентрі знахо-дився дитячий будинок імені Крупської, перші ясла, які контролювались медпрацівниками, проводилася боротьба з інфекційними хворобами.
В роки німецької окупації амбулаторія була висаджена в повітря окупантами. А лікарня стала румино-німецьким шпиталем.
Після окупації, 15 березня 1944 року розпочав свою роботу відділ охорони здоров’я, який очолив Карпо Семенович Коробка. Головним лікарем лікарні призначили Глафіру Андріївну Єременко, завідуючою аптеки – Фаїну Лит-виненко, фармацевтом – Ганну Олексіївну Гнут, фельдшером – Костянтина Юхимовича Олександровського. За роки панування фашистів на нашій землі все медичне обладнання, меблі, м’який інвентар та ін. було розграбовано. Головному лікареві наказано до 25 березня відбудувати райлікарню, зібрати обладнання. Подібний наказ надіслано і завідуючій аптекою.
Районний відділ охорони здоров’я знаходився в будинку, де ще донедавна було управління сільського господарства (приміщення згоріло).
В повоєнний час лікарські кадри дуже швидко змінювалися, як і заві-дувачі відділом охорони здоров’я. В 1947 році в лікарні вже використовува-лися спеціалізовані ліжка (всього 75) – терапевтичні, хірургічні, пологові, туберкульозні, гінекологічні та ін. У 1949 році організована госпрозрахунко-ва зубопротезна майстерня, яку очолив висококваліфікований лікар-стоматолог В.А.Бойко, що з 1946 р. після демобілізації пропрацював в райлі-карні все своє життя. В повоєнні роки тривалий час працювала стоматологом Д.С.Заварзіна-Чехутська, окуліст Є.Л.Оверченко, акушерки – ветерани війни і праці О.І.Гринь, З.В.Мойсеєнко, Н.Ф.Білоус, М.В.Данілова, М.В.Кашанська, П.Н.Прокіпець, М.Я.Сінько та інші.
В 1953 році на базі інфекційного відділення відкривається туберку-льозне. В лікарню придбали портативний рентгенівський апарат. Головним лікарем рай лікарні працює С.О.Лівшенко. У 1957 р. заклад очолив колишній завідуючий районним відділом охорони здоров’я В.Г.Савчук. У ці роки з’являються перші автомобілі швидкої допомоги. Щороку лікарня поповню-ється кваліфікованими лікарями: І.П.Алдошин, А.О.Брюхно, В.В.Стрекотенко.
В 1960 р. в райлікарні вже було 85 ліжок, фізіотерапевтичний кабінет, лабораторія, поліклініка, молочна кухня, кабінет ЕКГ. З 1962 року очолює рай лікарню А.Ю.Проданчук.
В 1963 році лікувальний заклад набув статусу центральної районної лікарні. До Великоолександрівського району приєднують Нововоронцовсь-кий та Високопільський, а разом з ними і рай лікарні.
В ці роки влада виявляє турботу про дітей раннього віку. Дітям пе-рших двох років життя видавалися сухі молочні суміші, овочеві й фруктові пюре, соки, активно проводилися профілактичні щеплення. В лікарні швид-кими темпами зростає автопарк, уже налічується 10 одиниць транспорту.
В кінці 60-х розпочалося будівництво нового двоповерхового житлового бу-динку для медиків та хірургічного двоповерхового корпусу лікарні. Фонд ліжок лікувального закладу становить уже 150. У райлікарні працює 20 ліка-рів за 12 спеціальностями. Поліклініка знаходиться в колишньому будинку райкому партії (зараз тут санепідстанція).
Про здоров’я жителів у 1970 році вже дбають 32 лікарі і 99 чоловік із середньою медичною освітою. В райлікарні вже 160 ліжок, поліклініка, сане-підемстанція, станція переливання крові.
До 1990 року в районному лікувальному закладі вже 250 ліжок і поліклініка на 650 відвідувачів на день.
В 1982 році здано в експлуатацію новий триповерховий корпус на 60 ліжок, в якому розміщене і зараз дитяче і гінекологічне відділення, рентген-кабінет, фізіотерапія, планувалось відкрити і грязелікувальний кабінет.
У грудні 1983 року розпочала роботу нова триповерхова поліклініка на 600 відвідувачів за зміну. А взагалі у Великоолександрівському лікуваль-ному комплексі протягом року лікувалося понад 8 тисяч чоловік.
В 1984 році ліжковий фонд лікарні складає 250 ліжок, працює 60 лі-карів, 250 середніх медичних працівників, 128 з них нагороджені почесним знаком „Ударник комуністичної праці”. Багато мають медалі за працю та ювілейні, мають звання „Заслужений медпрацівник УРСР”.
І.Т.Дядюн, К.Т.Алдошина, С.А.Заровна, Л.І.Гезь, М.В.Данілова, А.М.Брюхно нагороджені медаллю „Ветеран праці”; І.П.Алдошин, П.Г.Новосад, А.Ю.Проданчук, О.І.Лобода – ювілейною медаллю до 100-річчя від дня на-родження Леніна і медаллю „За доблесний труд”; Л.БДудка – заслужений медпрацівник УРСР.
За роки Союзу райлікарня постійно поповнювалася молодими ліка-рями, були й родинні лікарські кадри. Це Олена Євгеніївна і Анатолій Федо-рович Суботи, Віктор Андрійович і Лідія Миколаївна Мігаї, Віра Миколаївна І Володимир Володимирович Мельниченки, Валерій Іванович І Тетяна Івані-вна Шестаки, Павло Григорович І Валентина Федорівна Новосади, Олексій Іванович і Лідія Миколіївна Лобода, Алла Анатоліївна і Віктор Якович Поля-кові та багато ін.
На початку і наприкінці 80-х велися великі будівельні роботи. Так 1988р. здано в експлуатацію новий адміністративний будинок з харчоблоком, а в 1990 році офіційно відкрито відділення анестезіології та інтенсивної терапії.
В 1992 році після розпаду СРСР Україна стала незалежною. Змінився не лише політичний лад, а психологія людей. Найтяжчими були роки перебудови 1994-1996, коли працівникам лікарні, культури й освіти та іншим бюджетним організаціям затримувалася виплата заробітної плати. Та долаючи труднощі, люди в білих халатах намагалися робити все можливе й неможливе, щоб полегшити біль хворих і продовжити людині життя.
1996 року за активної участі і підтримки колишнього голови райдер-жадміністрації Володимира Федоровича Білоконя відкрився діагностичний центр та молочна кухня. В діагностичному центрі працюють кабінети УЗД, ЕКГ, ендоскопічний, електропунктурної діагностики.
На липень 2004 року ліжковий фонд лікарні скорочено до 150 ліжок, у лікувальному закладі працює 42 лікарі та 205 медичних сестер.
Сьогодні центральна районна лікарня – це компактне містечко з озе-лененою і доглянутою територією, на якій знаходяться два триповерхові бу-динки, декілька двоповерхових, адмінбудівля.
З 1994 р. і по сьогоднішній день колектив медичних працівників очолює го-ловний лікар Валерій Іванович Шестака.
На території районної лікарні 18 травня 1995 року за ініціативи В.Ф.Білоконя в приміщенні колишнього інфекційного відділення відкрито будинок „Ветеран” для одиноких престарілих громадян району. Роботи по відновленню старого приміщення виконували будівельники райагробуду (ке-рівник О.В.Ковалевич). У відбудові будинку для похилих людей брали участь майже всі організації райцентру.



6 червня 2008


1


  Закрити  
  Закрити